Metso aikoo irtisanoa henkilöstöedustajat tulevasta Valmetista

Tiistai 24.9.2013 klo 14.45

imgp1290-001.jpg

Metso Paperin YT:t alkavat olla lopuillaan. Tunnelma on raskas. Vaikuttaa siltä, että tekijät laitetaan pihalle ja jäljelle jää toisilleen raportoivia johtajia.

Neuvottelujen päätteeksi työnantaja on lähtenyt systemaattisesti tuhoamaan koko yhteistoimintajärjestelmää. Suuri osa luottamusmiehistä, varaluottamusmiehistä, työsuojeluvaltuutetuista ja EWC edustajista eli luottamusmiessuojan omaavista ihmisistä on saanut tarjouksen irtisanomispaketista. Kenenkään osalta tuotannolliset ja taloudelliset perusteet luottamusmiehen irtisanomiseksi eivät täyty. Jostain syystä yritys haluaa päästä henkilöstön edustajista eroon. 

Tähän asti henkilöstö on uskonut, että työnantajana Metso kunnioittaa Suomen lakeja ja työmarkkinajärjestelmän sopimuksia. Metson aikomat toimenpiteet loukkaavat kaikkia eettisiä ja oikeudellisia periaatteita.

Metso myönsi YLE-uutisille tarjonneensa paketteja, mutta kieltäytyi enemmän kommentoimasta asiaa.

Metso antaa potkut 660 ihmiselle

Keskiviikko 18.9.2013 klo 11.04

Valitettavasti järkipuhe ei auttanut, vaan lyhytaikainen etu voitti pitkäjänteisen kehittämisen. Metso ilmoitti 18.9.2013 päättäneensä aiemmin aloitetut YT-neuvottelut ja irtisanovansa 660 ihmistä Suomesta paperiliiketoimintalinjasta. Irtisanotuista 358 on ylempiä toimihenkilöitä, 165 toimihenkilöitä ja 137 työntekijöitä. Lisäksi Metso ilmoitti, että se aikoo lomauttaa henkilöstöä vuoden 2014 loppuun asti. Neuvottelut ovat vielä osaltaan kesken ja irtisanomisia tulee todennäköisesti vielä lisää.

Yrityksen mukaan kyseessä on 100 miljoonan kustannussäästöihin pyrkivä ohjelma, josta näillä väen vähennyksillä yrityksen johto tavoittelee 50 miljoonan säästöjä. Herää kysymys, eikö maailmassa ole mitään muita koneita ja laitteita, joita nämä nyt ja jo aiemmin irtisanotut ihmiset olisivat voineet kannattavasti valmistaa? Olisiko näiltä toimilta vältytty ja yritys voinut jopa kasvaa, jos yritys olisi lähtenyt rakentamaan toimintaa jollekin uudelle toimialalle? 

Pertti Porokarin mukaan yritysjohto nukkui ruususen unta, kun maailma muuttui ympärillä. Tämän saavat valitettavasti monet ihmiset kokea karuimman kautta.

Metson liikevoitto oli 216 miljoonaa ja liikevoittoprosentti oli 6,5% vuoden 2013 ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

Metson nimitysvaliokunnassa istuu yksi Ilmarisen edustaja, yksi Varman edustaja, yksi valtion omistaman Solidiumin edustaja, joka toimii puheenjohtajana sekä yksi Cevian Capitalin henkilö.

Taloussanomissa on laajemmin aiheeseen liittyvä kirjoitus.

Avainsanat: Metso, irtisanominen, YT, Paper

Metson jakautuminen Valmetiksi ja Metsoksi

Tiistai 20.8.2013

Metso suunnittelee jakautumista kahdeksi erilliseksi osakeyhtiöksi, Metso Oyj:ksi ja Valmet Oyj:ksi. Mikäli 1.10 pidettävä ylimääräinen yhtiökokous hyväksyy suunnitelman, uudet itsenäiset yhtiöt aloittavat 1.1.2014.

Avainsanat: metso, valmet, jakautuminen

Metso suunnittelee 750 ihmisen vähennyksiä

Tiistai 13.8.2013

Metso ilmoitti aloittavansa YT-neuvottelut 750 ihmisen työpaikan vähentämisestä paperiliiketoiminnasta. Osavuosikatsauksessaan Metso ilmoitti 2013 alkupuoliskon liikevoittonsa olevan 6,5% liikevaihdosta. YTN kirjoitti asiasta http://www.ytn.fi/index.php?news_id=869. MYT tekee aktiivisesti työtä hyvän neuvottelutuloksen saamiseksi ja toivoo, että yrityksen lyhytaikainen etu ei menisi pitkän tähtäimen edun edelle. 

MYT:n palkkatutkimus 2012 julkaistu

Maanantai 29.4.2013 klo 16.41

MYT palkkatutkimuksen 2012 tulosten käsittely on saatu siihen pisteeseen, että tuloksia päästään julkaisemaan. Vastaajia oli n. 1500. Kiitos kaikille vastanneille.

Avainsanat: palkka, tutkimus, 2012, MYT, YTN

MYT palkkatutkimus 2012

Perjantai 15.2.2013 klo 13.18

Palkkatutkimukseen vastasi suuri joukko Metsolaisia ylempiä toimihenkilöitä.  Tutkimuksessa kysyttiin palkkaan ja työehtoihin liittyviä asioita. Ottaa aikansa, että näin suuri materiaali saadaan käsiteltyä ja tuloksia päästään julkaisemaan. Työ on hyvässä vauhdissa ja yleisiä tuloksia päästäneen julkaisemaan lähiaikoina. 

Avainsanat: MYT, palkat, palkkatutkimus, 2012

Metso haluaa lomauttaa ja vähentää väkeä taas

Torstai 15.11.2012 klo 17.05

Metso ilmoitti tänään jatkavansa väen vähentämisen ja lomautusten tiellä 160 henkilön aiotuilla irtisanomisilla ja yli 1100 ihmisen lomautuksilla. Tällä kertaa kirvestä aiotaan heiluttaa Metso Automationin yksiköissä, Metso Mineralsin, Metso Paper Porin suunnalla ja Voimantuotannon yksiköissä. MYT tukee YT-neuvottelujen kohteeksi joutuneita ja neuvottelijoita, jotta neuvotteluissa päästäisiin henkilöstön kannalta mahdollisimman hyvään ratkaisuun. Kustannussäästötavoitteena Metsolla on n. 8MEUR. Lisäosinkoa Metso oli jakamassa Syyskuun alussa n. 70MEUR. Sittemmin Metso perui esityksensä lisäosingosta. 

Avainsanat: Metso, MYT, YT-neuvottelut, irtisanominen, lomauttaminen

Metso Paperin YT:t päättyivät ihmisten irtisanomisiin, ulkoistuksiin ja lomautuksiin

Tiistai 13.11.2012

Metso Paper-liiketoiminnan YT:t päättyivät 400 ihmisen irtisanomiseen ja 136 ihmisen ulkoistamiseen. Näiden päälle Metso lomauttaa ihmisiä tarpeensa mukaan. Kovan työn neuvotteluissa tehneet luottamusmiehet saivat irtisanottavien määrää pudotettua alkuperäisen ilmoituksen mukaisesta 630:stä. Metso tavoitteli 30 miljoonan säästöjä näillä toimilla. Vielä Syyskuussa Metso oli jakamassa lisäosinkoa n. 70MEUR.

Avainsanat: Metso Paper, lomautus, irtisanominen, ulkoistaminen, YT,

MYT:stä vuoden yritysyhdistys

Lauantai 10.11.2012 klo 10.50 - Janne Seppälä

yry_palkinnon_luovutus_pikkukuva.jpg

MYT:n valinta vuoden yritysyhdistykseksi on merkittävä tunnustus MYT:n jäseniensä hyväksi tekemästä arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä. Tätä kirjoittaessa minusta tuntuu hyvältä olla MYT:n jäsen ja aktiivitoimija. Tämä tunnustus alleviivaa sitä, että meillä on yritysyhdistys, josta on syytä olla ylpeä.

vesa_vauhkala_rauno_minkkinen_pikkukuva.jpg

YTN:n perusteita valinnalle:

"MYT vietti tänä vuonna 40-vuotisjuhlaansa. Yhdistys on toiminut paitsi pitkään myös pitkäjänteisesti jäsentensä hyväksi. Valintaperusteiden mukaan se toimii aktiivisesti ja hankkii vireästi uusia jäseniä sekä huolehtii jäsenistöstään esimerkiksi palkkatutkimuksilla ja hyvällä tiedottamisella. Yhdistyksessä on tällä hetkellä noin 1 150 jäsentä.

Tärkeä osa MYTin toteuttamaa ylempien toimihenkilöiden edunvalvontaa on rakentava asenne. Yhdistys on tiiviisti integroitunut yritykseen ja vaikuttaa sen arkipäivässä. Tarvittaessa se ottaa myös näkyvämmän roolin, jos esimerkiksi työehtosopimusneuvottelut sitä vaativat. Yhdistys toimii kiinteässä yhteistyössä yrityksen luottamusmiesten kanssa ja vaikuttaa oman yrityksensä lisäksi koko YTN-kentässä. MYT on hyvänä esimerkkinä muillekin yritysyhdistyksille. 

- Valinnalla viestimme toisaalta aktiivisen yritysyhdistystoiminnan tärkeyttä ja toisaalta osoitamme MYTin avainhenkilöille kiitoksen hyvästä työstä, sanoo YTN:n yritysyhdistysryhmän puheenjohtaja Ainokaisa Saarinen."

Avainsanat: MYT, vuoden yritysyhdistys, yry

Syksyn palkkaratkaisusta neuvotellaan paikallisesti

Torstai 4.10.2012 klo 15.42

imgp7574-001.jpg


Teknologiateollisuuden ja YTN:n välisessä työehtosopimuksessa sovittiin,
että 2012 syksyllä palkkoja korotetaan 1,3% yleiskorotuksella ja 0,6% työpaikkakohtaisella erällä. Neuvottelut on käytävä 13.10.2012 mennessä, mikäli lisäajasta ei sovita paikallisesti. Luottamusmiehet eri yksiköissä käyvät neuvotteluja työnantajan kanssa. MYT tukee luottamusmiehiä neuvotteluissa. 

Metso haluaa vähentää väkeä, MYT pitää ylempien puolia

Torstai 4.10.2012 klo 11.33

imgp7104-001.jpg

Metso ilmoitti aloittavansa YT-neuvottelut 18.9.2012

Metson ilmoittama arvioitu henkilöstön vähentämistarve Jyväskylässä, Järvenpäässä, Tampereella, Raisiossa, Juankoskella ja Valkeakoskella on yhteensä enintään noin 630 henkilöä, joista noin 150 henkilön tehtäviä suunnitellaan ulkoistettaviksi. Neuvottelut alkavat välittömästi ja koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä. Vähennysten arvioidaan toteutuvan vuoden 2013 ensimmäisellä vuosipuoliskolla. 

Tämä on kova ilmoitus Metsolaisille ja heidän perheilleen. MYT pyrkii tukemaan neuvottelijoita kaikin keinoin, jotta neuvotteluissa päädytään ylempien toimihenkilöiden kannalta mahdollisimman hyvään lopputulokseen.

Vesa Vauhkala valittiin MYT ry:n puheenjohtajaksi vuodelle 2012

Torstai 1.12.2011 klo 12.38 - Markku Aapakari

Vesa Vauhkala valittiin MYT ry:n puheenjohtajaksi vuodelle 2012.

Hallituksen jäsen            Varajäsen

Janne Salminen(TKU)      Mika Saarinen(TKU)
Janne Seppälä(TRE)        Jukka Lehtimäki(TRE)
Ahti Alavataja(TRE)         Vesa Harju(TRE)
Jussi Kopra(PKS)             Mari Saarinen(PKS)
Markku Aapakari(JKL)      Rauno Minkkinen(JKL)
Markus Jokela(JKL)          Riina Vilander(JKL)
Martti Hänninen(JKL)       Pekka Niemi(JKL)
Jouko Pajunen(TRE)        Viljo Saarinen(TRE)
Pekka Lundgren(PKS)

Lakkoavustus haettava 22.11. mennessä

Keskiviikko 16.11.2011 klo 19.22 - Markku Aapakari


Lakkoavustus haettava 22.11. mennessä

Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden lakkoon osallistuneet ovat jo sankoin joukoin hakeneet lakkoavustuksia.

Lakkoavustuksia voi hakea tiistaihin 22.11. saakka YTN:n teknologiateollisuuden verkkosivuilla olevan avustuslomakkeella<http://lakko.ytn.fi/>.

Lakkoavustukset maksetaan lakkoon osallistuneille YTN-liittojen jäsenille joulukuun aikana.

Lakkoavustus on 50 euroa työpäivältä eli kun lakko kesti neljä työpäivää, koko avustus on pääsääntöisesti 200 euroa. YTN pidättää avustuksesta veron, minkä jälkeen käteen jää 41,50 euroa lakkopäivää kohti.

Lakko pitää ja tehostuu!

Perjantai 4.11.2011 klo 16.28 - Markku Aapakari

Tukea maailman metallista

Maailmalta on tullut YTN:n teknologiateollisuuden lakkolaisille tukiviestejä, joihin voi käydä tutustumassa YTN-teknon verkkosivujen Ajankohtaista-osan uutisessa www.ytn.fi/teknologiateollisuus.

Kauniiden sanojen lisäksi myös konkreettisia tukitoimia on kuulemma suunnitteilla, jos lakko jatkuu. Sitä ei tosin paljasteta kirjeissä,

Lakko pitää ja tehostuu!

Neljäntenäkään lakkopäivänä rivit eivät ole harvenneet, päinvastoin!

Myös niillä työpaikoilla, joissa osa ylemmistä toimihenkilöistä epäröi alussa lähteä mukaan yhteiseen projektiin, on ryhti kohentunut loppuviikkoa kohti. Uusia lakkovahteja on ilmoittautunut remmiin ja yhä harvempi on lähtenyt aamulla töihin.

YTN-liittojen jäsenrekisterit ovat olleet täysin ylikuormittuneita, sillä uusia jäsenyyshakemuksia tulee päivittäin aivan uskomaton määrä erityisesti UIL:iin ja TEKiin, mutta myös muihin YTN-liittoihin. Tuhannen uuden YTN-jäsenen raja on ylitetty jo reippaasti.

Sunnuntaina uutta tietoa

Nyt on vajaan parin vuorokauden suvantovaihe ja huomenna Pyhäinpäivä, pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Huomenna YTN ei lähetä tiedotteita.

Sovittelu jatkuu sunnuntaina klo 12:sta lähtien.

Lähetämme silloin sähköpostitse väliaikatietoja.

YTN-teknon verkkosivuja päivitämme tarpeen tullen, joten niitäkin kannattaa seurata http://ytn.fi/teknologiateollisuus.

Jos YTN:n järjestelmä kaatuu kapasiteetin lisäyksestä huolimatta, kannattaa seurata YTN-teknon Facebook-sivustoa http://ww.facebook.com/YTNTEKNO. Se päivittyy välittömästi toisin kuin YTN:n sivusto.

Julkiset tiedotusvälineet seuraavat myös teknologiateollisuuden neuvotteluja.

Työntekijän uhkailu on laitonta!

Lakossa olevan tai lakkoon valmistautuvan ylemmän toimihenkilön tai ylempien toimihenkilöiden luottamusmiehen uhkailu on laitonta.

Jos ylempiä toimihenkilöitä tai heidän luottamusmiehiään yritetään painostaa tai uhkailla työtaistelutilanteessa, työnantaja voidaan tuomita rikoslain 47 luvun 3 ja 4 §:en rikkomisesta sakkoihin tai vankeuteen enintään 6 kuukaudeksi.

Jo lakon alaisten töiden järjestely voidaan kokea työntekijän painostamisena.

Työnantajalle ei tarvitse vastata mitään, jos hän kysyy työntekijältä tämän aikeista osallistua lakkoon. Tiedustelemalla etukäteen mahdollisia lakkoon menijöitä työnantaja loukkaa yksittäisen työntekijän järjestäytymisvapautta.

Tällä viikolla muutamissa lakkoyrityksissä on jo yritetty painostaa ylempiä toimihenkilöitä laillisuutta hipovilla tavoilla. Samoin on menetelty muutamissa lakkoon valmistautuvissayrityksissä.

YTN toivoo, että painostustoimet kirjataan ylös ja niistä toimitetaan tieto YTN:ään keskuslakkotoimikunnalle osoitteeseen ytntekno@ytn.fi

Teknologiateollisuuden lakkoja sovitellaan sunnuntaina

Perjantai 4.11.2011 klo 14.37 - Markku Aapakari

Kiitokset edunvalvontaan osallistuneille - Rentouttavaa viikonloppua
Markku

Tekonologiateollisuuden lakkoja sovitellaan sunnuntaina
Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden lakkoa sovitellaan sunnuntaina 6.11.

Valtakunnansovittelija Esa Lonka on kutsunut osapuolet toimistoonsa sunnuntaiksi klo 12.

Jollei sopua synny, YTN:n teknologiateollisuuden lakko laajenee uusiin yrityksiin ja noin 25 000 ylempään toimihenkilöön maanantaiaamuna 7.11. klo 6:00.

Sunnuntaina sovitellaan myös tietotekniikan palvelualojen lakonuhkaa, jossa osapuolina ovat työtekijäpuolella YTN ja Tietoalan Toimihenkilöt. Molemmissa työriidoissa työnantajaa edustaa Teknologiateollisuus ry.

Molemmissa työriidoissa ongelmat koskevat palkankorotusten rakennetta. Työnantaja ei ole ollut valmis maksamaan raamiratkaisun mukaisia yleiskorotuksia kaikille. Myös työajan ulkopuolella tehtävien työmatkojen korvaamisessa on ongelmia.

Kanainväliset metallin työtekijäjärjestöt (International Metaworkers´ Federation, European Metalworkers´ Federation) ovat päättäneet ryhtyä tukemaan lakkoa. Sovellettavista tukitoimista ilmoitetaan tarkemmin, jos lakko laajenee.

Tietotekniikan palvelualojen keskeisissä yrityksissä alkaa myös lakko samaan aikaan, mikäli sopimukseen ei päästä.

Lakko pitää, sovitteluun sunnuntaina

Torstai 3.11.2011 klo 14.34 - Markku Aapakari

Kiitokset edunvalvontaan osallistuneille - teille jotka haluatte ajaa asiamme - näytetään rikkureille miten metsolaiset toimii !!!


Markku


YTN-teknologiateollisuus tiedottaa 3.11.2011/1

Lakko pitää, sovitteluun sunnuntaina

Kutsu ylempien toimihenkilöiden teknologiateollisuuden työriidan sovitteluun saatiin eilen. Neuvottelut alkavat sunnuntaina puolilta päivin valtakunnansovittelija Esa Longan luona Helsingin Bulevardilla .

Sovitteluun ei mennä kutsumatta. Työriitoja ratkotaan siinä aikataulussa kuin valtakunnansovittelija katsoo tarpeelliseksi.

Sunnuntaina Bulevardilla ovat YTN:n teknologiateollisuuden neuvottelijoiden lisäksi myös YTN:n tietotekniikan palvelualojen neuvottelijat.

Teknologiateollisuudenylempien toimihenkilöiden lakko uhkaa laajeta maanantaina uusiin yrityksiin, joiden joukossa ovat muun muassa Nokia ja NSN.

Myös tietotekniikan palvelualojen kohdennettu lakko alan keskeisissä yrityksissä on alkamassa maanantaina 7.11.2011 aamukuudelta, ellei sopuun päästä sitä ennen.

Meneillään oleva teknologiateollisuuden lakko on näyttänyt onnistuneesti työnantajille, että ylemmät toimihenkilöt eivät suostu olemaan enää sylkykuppeina. Meitä ei voi kohdella huonommin kuin muita henkilöstöryhmiä.

Nyt on tärkeää, että lakkoyrityksen ylemmät toimihenkilöt keskittyvät viettämään laatuaikaa kotonaan tai kuka nyt missäkin. Myös pienellä reissulla ehtiipiipahtaa ennen maanantaita.

Mitä paremmin lakko puree, sen todennäköisemmin YTN saa sunnuntaina hyväksyttävän sovintoesityksen ja lakko saadaan päättymään.

Lakkoavustuslomake verkossa

YTN maksaa lakkoavustusta 50 euroa työpäivältä. Lakkoavustuslomake on YTN-teknon verkkosivulla http://www.ytn.fi/teknologiateollisuus . Samalla sivulla on paljon muutakin hyödyllistä luettavaa, lakko-ohjeet esimerkiksi.


Jos lakko pitkittyy, OP, Nordea ja Sampo Pankki tarjoavat normaalia marginaalia hieman edullisempaa lakkolainaa. Katso pankkien lainaehdot http://www.ytn.fi/index.php?page_id=553. Lakkolainaa voi kysyä myös muista pankeista.

YTN:n päivystyspuhelin palvelee joka päivä klo 8 – 20. Sinne sopii soittaa mieltään askarruttavissa lakkoasioissa. Kuusi asiamiestä on kerrallaan remmissä päivystämässä kuuden ketjutetun puhelimen kanssa.

Ja suosittu teknon Facebook-sivusto on niin vilkkaassa käytössä, että ruutua kannattaa vilkuilla pitkälle alaspäin. Paljon kuvia, paljon kommentteja ja reipasta keskustelua! http://www.facebook.com/YTNTEKNO

Latauksia FB-sivustolta on tehty jo lähes 320 000 kertaa.

Oikea ja luotettava tieto tulee YTN:stä!

Keskiviikko 2.11.2011 klo 17.30 - Markku Aapakari


Nyt lainaan 70-lukulaista laulua: "Älä usko kuulopuheisiin, ota selvää!".

Työnantajat tekevät nyt kaikkensa saadakseen näyttämään siltä kuin YTN:n lakko ei pitäisi. Vääristeltyä tietoa on levitetty esimerkiksi Helsingin Sanomissa.

Muut tiedotusvälineet ovat sen sijaan tulleet yritysten porteille toteamaan, että ylemmät toimihenkilöt osaavat puolustaa etujaan. Niitä lakkoraportteja on voitu lukea maakuntalehdistä, muista pääkaupunkiseudun lehdistä ja kuulla Ylen paikallislähetyksistä sekä MTV3:sta.

Kiitos luottamusmiehille ja lakkovahdeille tästäkin asiasta, olette esiintyneet mallikkaasti joka aviisissa ja lähetyksessä!

Lakkovahtien pitämien tilastojen mukaan yli 80 prosenttia lakkoyritysten ylemmistä toimihenkilöstä on jäänyt kotiin. Osassa yrityksistä työpaikalle ei ole tullut yhtään ylempää toimihenkilöä, edes yksittäiset rikkurit eivät ole jääneet työpaikoille.

Käykää katsomassa Facebookissa http://www.facebook.com/YTNTEKNO, mitä luottamusmiehet ja lakkovahdit kertovat.

Oikea ja luotettava tieto tulee YTN:stä!

YTN:ään liittynyt lähes tuhat uutta jäsentä ­ teknologiateollisuuden sovittelu jatkuu sunnuntaina

Keskiviikko 2.11.2011 klo 17.28 - Markku Aapakari

Ylemmät toimihenkilöt YTN
tiedottaa 2.11.2011


YTN:ään liittynyt lähes tuhat uutta jäsentä
– teknologiateollisuuden sovittelu jatkuu sunnuntaina


Ylemmät Toimihenkilöt YTN on saanut lokakuun aikana lähes tuhat uutta henkilöjäsentä. Teknologiateollisuuden meneillään oleva lakko ja sitä edeltänyt lakonuhka on saanut ihmiset liikkeelle.  Lakko on pitänyt hyvin, yrityksestä riippuen 75 -100 prosenttia ylemmistä toimihenkilöstä on pysynyt kotonaan. Rikkurointia on esiintynyt vähäisessä määrin työantajan painostuksesta.

– YTN on lähtenyt neuvottelemaan niin teknologiateollisuudessa kuin muillakin sopimusaloillaan raamiratkaisun pohjalta. Tämä tarkoittaa, että palkkaratkaisun on vastattava muiden sopimuksensa jo solmineiden henkilöstöryhmien tasoa ja korotusten rakennetta. Meitä hämmästyttää, ettei työnantaja ole ollut tähän valmis, sanoo YTN:n puheenjohtaja Heikki Kauppi.

Kaupin mukaan teknologiateollisuuden lakon päättyminen edellyttää kaikkien henkilöstöryhmien oikeudenmukaista ja tasaveroista kohtelua.

– Myös ongelmat työajan ulkopuolisen matkustamisen korvaamisessa on saatava pois päiväjärjestyksestä. Olemme esittäneet, että korvausten vähimmäistaso määriteltäisiin työehtosopimuksessa, koska yrityskohtaiset käytännöt ovat kirjavia ja puolet ylemmistä jää vaille minkäänlaista korvausta, Kauppi toteaa.

– Työnantaja haluaa nyt selvästi testata lakon pitävyyttä. Siksi on tärkeää, että jokainen tekee oman osuutensa yhteisten tavoitteittemme eteen, Kauppi sanoo.

YTN:n lakko etenee suunnitelmien mukaan ja laajenee 7.11. uusiin yrityksiin, ellei sopua sitä ennen synny. Näiden yritysten joukossa on muun muassa Nokia.

YTN on antanut lakkovaroituksen myös tietotekniikan palvelualoille yhdessä Tietoalan Toimihenkilöiden kanssa.

Alalla riidellään käytännössä samoista asioista kuin teknologiateollisuudessa. Myös työnantajaliitto on sama. Tämän lakon ensimmäinen vaihe alkaa 7.11. ja toinen vaihe 15.11., mikäli sovintoon ei sitä ennen päästä. Lakko koskisi suurimpia tietotekniikan palveluyrityksiä, joiden avaintoiminnot se lamauttaisi.

Valtakunnansovittelija Esa Lonka on kutsunut sekä teknologiateollisuuden että tietotekniikan palvelualan työkiistojen osapuolet toimistoonsa sunnuntaiksi 6.11. klo 12.

Lisätietoja:
Heikki Kauppi, 040 5041585

Lakko alkoi aamun lakkovahtivuoroilla

Tiistai 1.11.2011 klo 13.40 - Markku Aapakari

Kiitoksia teille jotka olette valmiita edunvalvontaan, ajamaan yhdessä asiaamme.
Markku


YTN-teknologiateollisuus tiedottaa
1.11.2011


Lakko alkoi aamun lakkovahtivuoroilla

YTN:n teknologiateollisuuden historian ensimmäinen lakko alkoi aamulla. Viestit porteilta kertovat, että väki on jäänyt kotiin joka puolella lakkoyrityksissä. Mitä pitävämpi on lakko, sitä nopeammin se loppuu.

Facebookissa on jo muutama valokuva, käy katsomassa www.facebook.com/YTNTEKNO<http://www.facebook.com/YTNTEKNO> ! Facebook-sivua pääsee katsomaan, vaikka itsellä ei olisikaan FB-tunnuksia tai omaa FB-sivua.

Aamun lehdet, TV ja radio ovat kertoneet lakosta ja moni teknologiateollisuuden luottamusmies on päässyt kertomaan lakkoon johtaneista syistä. Hienoa toimintaa joka puolella!

Lakolla viestitämme työnantajalle, että ylempien toimihenkilöiden muita henkilöstöryhmiä huonomman kohtelun on nyt loputtava.

Muille teknologiateollisuuden henkilöstöryhmille annetaan paikallisiin eriin täysi perälauta, kun ylemmät toimihenkilöt joutuvat tyytymään siihen, mitä työnantaja parhaaksi katsoo. Sovintoesitykseen sisältyi 1,6 prosentin yleiskorotuksenlisäksi 0,8 prosentin paikallinen erä, jonka työnantaja olisi saanut jakaa kenelle haluaa.

Ylemmät toimihenkilöt YTN:n tehtävä on turvata kaikille liittojäsenilleen riittävä ansiokehitys. Se onnistuu vain kaikille maksettavilla yleiskorotuksilla ja yhteisesti sovittavilla paikallisilla erillä, jotka myös maksetaan kaikille jos muusta ei päästä paikallisesti sopuun.

Ylemmät toimihenkilöt ansaitsevat korvauksen työajan ulkopuolisesta matkustamisestaan kuten mutkin henkilöstöryhmät.

Nyt on meidän vuoro!

Lakkoavustuslomake avattu

Lakkoavustuslomake on nyt avattu YTN:n verkkosivuilla osoitteessa https://lakko.ytn.fi/ . Lakkoavustus on 50 euroa työpäivältä.

Lakkoavustusta maksetaan vain liittojen jäsenille, jotka ovat lakossa. Myös Pron ylemmän toimihenkilön tehtävissä työskentelevät jäsenet saavat lakkoavustuksen

YTN:n teknologiateollisuuden lakko alkaa

Maanantai 31.10.2011 klo 21.21 - Markku Aapakari

Ylemmät toimihenkilöt YTN:n hallitus ei hyväksynyt valtakunnansovittelija Esa Longan tänään 31.10. antamaa sovintoesitystä teknologiateollisuuden työriidan ratkaisuksi. Esitys olisi tarjonnut ylempien toimihenkilöiden kannalta epäedullisemman palkkarakenteen ja palkankorotukset kuin Metalliliiton ja Pron sopimukset.

YTN:n puheenjohtaja Heikki Kauppi pitää työnantajaliitto Teknologiateollisuuden asennetta täysin käsittämättömänä ja henkilöstöryhmien tasa-arvoisen kohtelun vastaisena. Työnantajan asenne on nyt ehkä kaatamassa koko raamiratkaisun.

- Ylemmät toimihenkilöt on ainoa henkilöstöryhmä, jolle ei suotaisi paikallisiin eriin täyttä perälautaa. YTN:n mielestä liittotason ratkaisussa täytyy turvata meidän jäsenillemme riittävä palkankorotus. Se voidaan taata vain yleiskorotuksilla ja yhdessä sovituilla paikallisilla erillä. Työnantajien yksipuolista määräysvaltaa emme voi tässä asiassa hyväksyä, Kauppi sanoo.

Esitykseen sisältyi 0,8 prosentin paikallinen erä, jonka jakamisesta päättäisi viime kädessä työnantaja. Se johtaisi käytännössä alhaisempiin palkankorotuksiin kuin muilla henkilöstöryhmillä. Näin ollen YTN:n saamat korotukset olisivat jääneet alle raamiratkaisussa sovitun yleisen linjan.

Sovintoesitys ei sisältänyt myöskään parannusta työajan ulkopuolisen matkustamisen korvaamiseen. Ylemmät toimihenkilöt on ainoa henkilöstöryhmä, joka joutuu korvauksetta käyttämään vapaa-aikaansa työasioissa matkustamiseen.

Ylempien toimihenkilöiden lakko teknologiateollisuuden 40 yrityksessä (katso lista tämän tiedotteen lopussa) alkaa huomenna 1.11. aamukuudelta. Lakko koskee ensivaiheessaan noin 10 000 ylempää toimihenkilöä.

Lakko uhkaa laajeta viikon kuluttua 7.11. noin 40 uuteen yritykseen, ellei sitä ennen päästä sopuun. Toisessa vaiheessa lakossa olisi noin 25 000 ylempää toimihenkilöä.

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »