TES Neuvotteluista

Tiistai 13.9.2011 - Janne Seppälä


Ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksessa on pykälä, jonka mukaan palkkoja piti tarkistaa keväällä 2011. YTN olisi halunnut neuvotella, mutta työnantajapuoli kieltäytyi neuvottelemasta asiasta. Tämä johti siihen, että työehtosopimus päätettiin irtisanoa siitä päättymään Syyskuun 2011 lopussa, jonka jälkeen Teknologiateollisuuden ylemmät ovat ns. sopimuksettomassa tilassa, jos sopimukseen ei tätä ennen päästä.

Oma yleiskuvani alan yrityksistä on, että niillä menee tällä hetkellä hyvin. Tilauskirjat pullistelevat ja viivan allekin jää rahaa hyvin. Kreikan kriisi ei ole vaikuttanut niiden toimintaan, ainakaan vielä. Kun katson vain tätä päivää. lähtökohdat neuvotteluille ovat kohtuullisen hyvät. Tulevaisuutta, kun ei voi tietää. Ennustajia aina riittää ja kun on riittävän monta ennustajaa, aina joku osuu oikeaan tai ainakin lähelle.

Monta vuotta ylemmät ovat saaneet TES-korotuksia, jotka ovat olleet alle inflaation. Jos TES-korotuksen päälle ei ole saanut muita korotuksia, mikä onkin ollut aika yleinen tilanne, kun ns. paikallisia eriä lähdettiin jakamaan, ovat osalla ylempiä reaaliansiot kääntyneet laskuun. Kuitenkin yritykset ovat tahkonneet huippu tuloksia. 2008-vuoden romahduksessa yritykset myös näyttivät pimeän puolensa: ihmisiä irtisanottiin ja lomautettiin liukuhihnalta. Heikoimmalle tässä jäivät ns. "ulkoistetut" työntekijät. Maltillisilla palkkaratkaisuilla siis käytännössä kasvatettiin kuilua eniten ansaitsevien ja keskituloisten välillä. Tämä on minusta johtanut Suomen sisäisen talouden mateluun, kun osalla porukasta on tähtitieteellisen paljon rahaa ja osalla porukasta toimeentulo riittää hädin tuskin elämiseen. Monissa tutkimuksissa on todettu tulonjaon epätasaisuuden olevan merkittävin onnellisuutta ja yhteiskunnallista vakautta heikentävä tekijä.

Työehtosopimuksilla on haettu yhteiskuntaan vakautta. Ne ovat tasanneet tulonjakoa ja sitä kautta parantaneet myös yhteiskunnallista vakautta. Historiallisessa tarkastelussa työtaisteluissa menetetyt työpäivät ovat 1990-luvun Tupo-kausien jälkeen olleet vähäisiä. Tupoa on väläytelty hallitustaholta, mutta työnantajaliitot ovat ne yksikantaan tyrmänneet. Verotus ja yhteiskunnan tulonsiirrot kuitenkin vaikuttavat palkkojen ohella merkittävästi siihen, miten rahaa todellisuudessa on käytettävissä.

YTN julkisti TES tavoitteensa tälle kaudelle yhdessä PRO:n ja Metalliliiton kanssa. Linkistä aukeavassa Helsingin Sanomissa on myös työnantajaliiton kommentti asiaan.  Inflaatio on tätä kirjoittaessa 4%. Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen syksy on siis tulossa.

Avainsanat: YTN, TES, Pro, Metalli, Teknologiateollisuus, MYT